top of page
Har du funnet et dyr som trenger hjelp?

 

Først og fremst, tenk!

 

Det er tidlig sommer, og du finner en ensom rådyrkalv som ligger helt stille i gressset. Ikke ta på den eller prøv å flytt den. Moren er mest sansynlig i nærheten og holder øye med både den og deg.

 

Et annet eksempel. Du har kommet i nærheten av et reir til en vadefugl. En voksen fugl tiltrekker seg oppmerksomheten din. Den drar på vingen sin og ser ut til å være skadet. Dette kan godt være et triks for å få oppmerksomheten din bort fra reiret og eggene eller kyllingene som ligger der.

 

Så sant du ikke er helt sikker på at dyret trenger umiddelbar hjelp er det ofte best å gå et stykke bort og observere hva som skjer fra avstand.

 

En tommelfingerregel er at et friskt vilt dyr ikke vil la deg komme nær nok til at du får tatt på det eller fanget det. Hvis du klarer dette er det noe som er veldig galt.

 

Fugler som er syke skjuler tilstanden sin helt til det siste. Det er for å unngå å blir fanget av rovdyr. Derfor må enhver fugl, også rovfugler, som blir funnet i en slik situasjon, sees på som kritisk syke og umiddelbart bragt til veterinær for veterinær hjelp.

 

Det er derfor vi er her.

Jeg er sikker på at dyret er sykt eller skadet. Hva gjør jeg nå?

 

1.  -

Først og fremst, vær forsiktig! Ville dyr har sterke instinkter og vil forsvare seg så godt de kan selv om de er svake. Derfor må du sette din sikkerhet øverst på lista!

 

2.  -

Fang dyret. Hvis det viser seg å være vanskelig kan et teppe eller en jakke godt brukes til å hive over det. Når du skal fange en rovfugl må du passe ekstra godt på at de ikke får tak i deg med bena sine. Hvis det er en annen type rovdyr, må du passe ekstra godt på munnen og tennene, samt klørne.

 

3.  -

Legg dyret oppe et mykt teppe eller lignende, i en mørk boks eller i et bur.

 

4.  -

Ring oss på 403-19-426 og få dyret levert til vårt sykehus. Holder vi ikke til i ditt område? Ring oss. Vi jobber for å finne forskjellige metoder for å transportere dyr til oss, eller kanskje vi kan få en kollega i ditt område til å se på dyret.

 

5.  -

Ikke gi dyret noe mat, så sant ikke vi forteller deg å gjøre det.

 

6.  -

Dyr som har blitt fanget er stresset. Stress dreper. La dyret få mest mulig ro og fred.

 

7. -

Vi fokuserer bare på ville dyr, og har ikke kapasitet til å behandle slike dyr som kråker, by duer, rotter og mus eller hjemmløse katter og hunder.

 

Husk: Ville dyr er frittlevede dyr. Ville dyr må ikke under noen omstendighet holdes i fangenskap. Vi følger Viltloven og den tillater oss å behandle og rehabilitere skadet og sykt vilt i samråd med veterinær og ved å informere de rette myndighetene.

Bakgrunnsbilde:

Richard Larssen

bottom of page